Lars van Mars studie

Heb jij altijd al met een marsmannetje willen praten? Dan ben je op de juiste pagina beland! Lars verstopt zich namelijk bij ons in het lab en zoekt iemand van onze planeet die met hem wil kennismaken. Wil jij Lars ontmoeten?

Lars, ons marsmannetje, helpt wetenschappers aan de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen met hun onderzoek om nieuwe wetenschappelijke kennis te verwerven.
Het doel van dit onderzoek is om meer te weten te komen over de nauwkeurigheid van een taak waarmee we de taalontwikkeling van jonge kinderen in kaart willen brengen. Met een nauwkeurige en betrouwbare taak kunnen we leerproblemen in de toekomst sneller opsporen.

Uw gegevens zijn natuurlijk privé. Als u kiest om deel te nemen aan dit onderzoek, verwerken we uw gegevens op een vertrouwelijke manier.

UGent Lars van Mars

Voor wie?

Voor deze studie zijn we op zoek naar kinderen:

- die 5 of 6 jaar oud zijn.

- die in Vlaanderen naar de 3e kleuterklas of het 1e leerjaar gaan.

Waarom deelnemen?

In de eerste plaats helpen jullie ons belangrijke inzichten te verwerven in het onderzoek naar taalontwikkeling bij jonge kinderen aan het begin van de lagere school. Met een betrouwbare taak kunnen we leerproblemen in de toekomst sneller detecteren.

Uw kind ontvangt na afloop van de studie een alien diploma en een klein cadeautje. Verrassing! :-) Op verzoek is het ook mogelijk om een persoonlijke hersengolf-foto te ontvangen via mail.

Waar en wanneer?

Het onderzoek vindt plaats op de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen (Henri Dunantlaan 2, 9000 Gent).
Er is gratis parking voorzien.

Deelnemen kan wanneer dit voor u en uw kind het beste past.


Vragen of interesse?

Bent u ouder van een kind dat aan deze omschrijving voldoet, en heeft u vragen of interesse om deel te nemen?
Neem dan zeker contact met ons op.

Wat houdt de studie in?

Het onderzoek bestaat uit 2 sessies van ongeveer 1 uur. De tweede sessie proberen we zo goed mogelijk 2 weken na de eerste sessie te plannen. De twee sessies zijn bijna volledig hetzelfde en bestaan uit een luistertaak en een doe-opdracht:

- Luistertaak (met EEG): Voor het eerste deel van de sessie zal uw kind een EEG kapje opzetten (zie onderstaande foto). Het kapje lijkt op een badmuts die verbonden is met de computer. Daarna zal uw kind naar Lars luisteren.

- Doe-opdracht: In het tweede deel van de sessie zal Lars enkele korte fragmenten voorzeggen en zal uw kind hem zo goed mogelijk proberen nazeggen.


UGent Lars van Mars EEG

Wat is EEG?

EEG (kort voor elektro-encefalografie) is een veilige en aangename techniek waarmee we hersengolven kunnen meten.

Hiervoor wordt er een EEG kapje, vergelijkbaar met een gekke badmuts, op het hoofd geplaatst. In het kapje zitten kleine plaatjes die de elektrische hersenactiviteit kunnen meten. Eens het kapje goed zit, brengen we nog een geleidende gel (niet-irriterend en hypoallergeen) aan zodat we de elektrische activiteit goed kunnen oppikken (lucht is namelijk geen goede geleider). Indien gewenst, is het na elke sessie mogelijk om het haar te wassen in het lab (wij voorzien handdoeken, kindershampoo, enz.). Op basis van de gemeten activiteit kunnen we enkele onderliggende processen i.v.m. taalverwerking in kaart brengen.

Leuke bonus: ze kunnen hun eigen hersengolven ook zelf te zien krijgen!

Wie zijn we?

Ons onderzoeksteam bestaat uit:

Contact

Heeft u vragen over de studie, of hebben jullie beslist om deel te nemen?

Contacteer ons vrijblijvend via de contactgegevens onderaan.